Doelstellingen
- hanteren van een gradueel conflictbegrip & beoordeling van de conflictfasen
- aanleren van vaardigheden tot conflictmanagement;
- informeren over regelgeving en procedures;
- informeren over procedurele en juridische aspecten van mediation;
- informeren over mogelijke disciplinaire maatregelen;
- oefenen van onderzoeks- en gespreksvaardigheden;
- bijbrengen van kennis en aanleren van vaardigheden waarmee de mediator in staat zijn draagvlak te creëren voor hun functie in de eigen organisatie;
- bijbrengen van kennis en aanleren van vaardigheden om gevoelige zaken bespreekbaar te maken binnen de eigen organisatie. Complimenten
Een in company training november 2001 leverde een score van 8,5 voor de trainer en 8 voor de training op. Met name werden de rollenspellen, de bewustmaking van attitude en de oefening van LSD-techniek gewaardeerd. Opmerkingen: "genoten van de geboden structuur; inspirerend en hoopvol dat zelfs complexe conflicten met slachtoffers succesvol door partijen worden opgelost. Weggezakte technieken zijn nu weer paraat."
Deelnemers aan een driedaagse training schreven op 10 oktober 2000: "Helder & duidelijk in argumentatie. Boelrijk weet waar hij over praat, geeft duidelijk praktijkervaringen weer." "Duidelijk de voor- en nadelen van mediation aangegeven"; goede boodschap: blijf dicht bij jezelf in wat voor diensten je verleent." en "Erg leuk om 'anders' te leren denken dan conventioneel; Veel diepgang (soms zelfs ethische vragen) en veel strategieën & trucs gegeven." Trainingsvorm Een vaste trainer bewaakt het leer- en groepsproces. Voor enkele trainingsonderdelen kunnen gasttrainers worden ingezet. Ten behoeve van een verdieping van de discussie zal bij onderdelen in subgroepen worden gewerkt. Met name bij het oefenen van vaardigheden zal worden gewerkt met video en/of ervaren acteurs. Het aantal deelnemers bedraagt maximaal 12. Resultaat Na deze basiscursus kan de mediator registreren in het register voor mediators en heeft naast de juiste attitude: kennis van het begrip conflict intimidatie; kennis van drempels om te praten; kennis van reacties van partijen en hun directe omgeving; bekendheid met de formele en informele mogelijkheden binnen de organisatie om te kunnen analyseren welke stappen ondernomen kunnen worden; vaardigheid om partijen op een goede manier voor te lichten over de procedure; kennis van presentatietechnieken om zichzelf en het onderwerp aan de doelgroep te kunnen presenteren. Docenten De Course Director is een arbeidsdeskundig en gecertificeerd court mediator/jurist. De docent treedt daarnaast regelmatig op als arbitrator. Daarnaast is hij auteur van verscheidene publicaties op het terrein van anti-intimidatie regelgeving. Naast de specialistische kennis en vaardigheden op dit terrein beschikt de docent over een inspirerende wijze van trainen. Onze trainers zijn specialisten, hebben ruime praktijkervaring en als zodanig gecertificeerd en/of erkend. Trainers hebben praktische vaardigheden, zijn auteur van trainingsboeken, mediator of lid van klachtencommissies. Opzet cursus De cursus wordt gegeven in de vorm van een praktijkgerichte training met discussie- en oefenmomenten en het uitwerken van in de praktijk voorkomende problemen. De cursus duurt 8 dagdeelmodulen. Het maximaal aantal deelnemers is 12. Documentatie Deelnemers ontvangen een cursusmap waarin de onderwerpen zijn behandeld en zonodig rechtspraak is opgenomen. In overleg kan voor aanvang van de cursus de cursusmap worden verstrekt zodat de cursisten zich kunnen voorbereiden. Bijzonderheden De kosten voor deze cursus zijn inclusief één jaar gratis telefonische consultatie voor de getrainde personen. De positie van een mediator is vaak geïsoleerd. Wij bevelen dan ook van harte de terugkombijeenkomsten en supervisie aan waar uitwisseling van ervaring, herkenning en interactie centraal staat. Onze uitgekristalliseerde trainingen maakt toespitsen op uw situatie en wensen eenvoudig.
Bijzonderheden Deze training wordt ondersteund door ons leerboek: Mediation als Alternatief 2010; Bemiddeling als Alternatief, handreikingen voor hulp- en dienstverleners. Utrecht: Bohn Stafleu van Loghum 2001, isbn 903133636x.